De historie van CRM Deo Datus

Het Christelijk Mannenkoor Deo Datus

Mannenkoor ‘Deo Datus’ is een regionaal mannenkoor met leden uit IJsselstein, maar ook uit diverse omliggende gemeentes. Het koor boogt al op een lange historie en bestaat al sinds 1981. Sindsdien heeft het koor diverse dirigenten gehad. Sinds 2020 werkt het mannenkoor samen met 3 topsolisten, te weten pianiste Lineke Lever, tenor Jeroen de Vaal en sopraan Tamar Niamut. Zij hebben de Muzikale Leiding over ons koor. Deze 3 musici verlenen niet alleen hun medewerking aan de concerten van het koor. Lineke Lever en Jeroen de Vaal dirigeren ook elke dinsdagavond afwisselend het koor en Tamar Niamut werkt regelmatig met de koorleden aan stemvorming. Een unieke combinatie, waar Mannenkoor ‘Deo Datus’ trots op is.

Het koor maakt regelmatig internationale concertreizen, geeft concerten door het hele land en treedt op tijdens diverse festivals.

Als thuisbasis heeft Mannenkoor ‘Deo Datus’ IJsselstein, waar het koor graag en regelmatig concerten geeft. Het is jarenlang het vaste gezicht geweest van het Oranjeconcert op Koningsdag. Daarnaast werkte het koor in IJsselstein o.a. recent mee aan het Fulco’s Vocaal Festival, ‘Stralend IJsselstein’, een festival tijdens de kerstdagen, en de bekende Sprokkelroute.

Mannenkoor ‘Deo Datus’ is een christelijk mannenkoor, maar tegenwoordig zingt het koor ook prachtig repertoire van bijvoorbeeld Beethoven, Schubert, Mendelssohn en hedendaags repertoire van Ramses Shaffy, Wim Sonneveld en vele anderen. Het koor wordt regelmatig uitgenodigd om mee te werken aan zangdiensten en kerkdiensten in de wijde omgeving. Daarnaast is het koor ook te horen in eigen concerten, waarin tenor Jeroen de Vaal, sopraan Tamar Niamut en pianiste Lineke Lever zich niet alleen als dirigenten maar ook als solisten laten horen.